onsdag 10 juni 2009

Munsårskrig












Jag får munsår ungefär 2-3 gånger per år och blir lika ledsen och förbannad varje gång. Men denna gång testade jag en 'kur' som jag verkligen är nöjd med. Man kan egentligen inte snabba upp förloppet för ett munsår, det kommer att blomma ut, vara och torka ut inom en 12-15 dagars cykel och det går inte att ändra. Men det går gör tiden något trevligare. Från dag 1 såg jag till att såret var rent (tvål och vatten bara!) och torrt. OBS! Torka inte munsåret med någon handduk, du kan sprida smittan till andra ställen på dig själv eller andra. Låt det istället lufttorka eller dutta försiktigt med lite mjukt rent papper. Och som ni vet, INGA fingrar i direktkontakt med munsåret!

Sen använde jag Compeed (onödigt dyra tyckte jag först) genomskinliga plåster dagtid och natttid. Dagtid för att munsåret blir mindre synlig och natttid för att förhindra att smittan spred sig till min kudde eller Partymannen. I övrigt har det samma effekt som zinkpasta. När jag bara var hemma, och det fortfarande var 'rinnigt' och sårigt, satte jag på zinkpasta (med ett rent finger mot tuben varje gång annars sprids smittan till pastan!). När det mot slutet började torka ut så lät jag de lufttorka så mycket som möjligt. Nu är det inne på sista dagen, jag fick det förra måndagen, och ser jättefint ut. De sista små bitarna sårskorporna faller av under dagen idag och jag kommer tvätta mitt ansikte precis som vanligt idag för första gången sen förra måndagen.

Överkurs: Zinkpastan kan lämna en del vitt efter sig, för att få bort det baddade jag försiktigt med en bomullstuss/pappertuss med mandel- eller jojobaolja. Jag har inga medicinska bevis för att detta funkar, men det gjorde det för mig. Men undvik detta de första dagarna, när det är som allra 'rinnigast'.

Komihåg att munsår FRODAS i solen, så använda MYCKET solskydd och framför allt på läpparna och runt om dem!

ps. Detta är mina TIPS, jag är ingen munsårsdoktor. Gå till Apoteket och prata med dem om du vill veta mer om ditt munsår.

6 kommentarer:

Josefine sa...

Mitt tips är Anti munsårssalva. Jag smörjer på det som en galning, riktigt gnuggar in det och jag tycker inte att mina munsår är synliga och besvärande mer än absolut max 3-5 dagar.

Anonymous sa...

För mig funkar Vectavir munsårssalva allra bäst.Om jag tar på det med en gång och har på det typ hela dagen är det inte ens säkert att munsåret blommar upp utan att det går tillbaka fint.Det enda negativa är att salvan är sjukt dyr men för mig är det värt det.Finns att köpa på apoteket.

Sophie sa...

skulle kanske lagt till att mitt tips är på ett utblommat munsår.
har provat båda produkterna ni nämner men inget av dem har funkat för mig när det gäller att stoppa det helt :(

Josefine sa...

nu har det här ingenting med munsår att göra men.. har du sett barnkläderna hos "c mig"? där finns fantastiskt fina både bebis och barn-kläder. om jag förstått rätt är det eko också. tror att du skulle gilla de kläderna hon gör om jag går på det jag sett som du själv lagt upp här! jag ska själv köpa från henne så fort ekonomin är lite stabil här. kolla kolla: http://cmig.blogg.se

Josefine sa...

kollade igen. vissa saker är eko men inte allt. hon verkar i alla fall ha en tanke med sina leverantörer av plagg som hon sedan själv trycker på.

Sofia (numer trogen läsare) sa...

Hej Alma

Jag har haft ganska mycket problem m munsår men numer använder jag receptbelagda tabletter kombinerat med munsårsplåster. Tabletterna (Aciclovir) gör att munsåret blir mildare och därmed inte varar lika länge och det kommer inte tillbaka lika ofta. Underbart =) Fast jag vet inte hur de funkar ihop med magen, men vi får väl hoppas att du inte får fler förrän Parvel tittat ut ;)

Hälsningar (och lyckönskningar!) /Sofia