onsdag 23 november 2011

Snälla kloka tvåbarnsmamma - HJÄLP!

Vi funderar på att flytta in Helge in till Elsie. Han sover ibland hela nätter och de gånger han vaknar är vi rätt övertygade om att det är vi som stör honom (tex när vi går och lägger oss vaknar han i 9 fall av 10). Problemet är att vi vet inte hur vi ska få nattningen att funka. H lägger sig lite tidigare än E nu -Helge 18.30, Elsie 19-19.30-, men det kan vi kanske justera. Han nattas just nu i sin fas med att han vaggas i sängen eller somnar i famnen. Elsie dricker välling i soffan, sen borstas tänder och sen går vi in i hennes rum och läser saga i hennes säng. Detta sista steg följs ofta av protester och en del skrik och ibland flyktförsök ur rummet. Väl i sängen, efter saga, kan det bli protester om att sova, en del kvällar får hon ha lampan tänd och går då ibland upp och hämtar leksaker eller böcker. Sen kan hon sitta och läsa/leka en stund. Ofta somnar hon av sig själv, men ofta får vi gå in och säga till att det är dax att släcka. Vissa kvällar gråter hon efter pappa och det enda som funkar då är att ligga brevid henne en stund, ibland tills hon somnar. 
Så nu undrar jag; HUR GÖR VI OM VI HAR BÅDA BARNEN I SAMMA RUM? Då ligger ju H redan och sover och är ju ganska lättväcka så jag är tror att han kommer att vakna av minsta skrik. En saga kan vi säkert läsa men det är svårt att få en 2åring att förstå att hon inte får gråta/prata/skrika för att inte väcka lillebror. 

TIPS? RÅD? ERFARENHETER??


5 kommentarer:

Linda E sa...

Kan han inte få somna i er säng eller i vagnen eller nåt och sen flytta in till Elsie när hon har somnat?

Susanna sa...

Bra tips av Linda E tycker jag. Sen kan ni ju ändå påtala för Elsie att lillebror behöver lugn och ro omkring sig och kan vakna och bli ledsen. Kanske kan hon växa med ansvaret trots sina bara två år? Kanske kan det bidra till att läggningen av henne blir smidigare? Kan ju vara värt ett försök iaf, tänker jag.

Sophie sa...

Tack för tipsen. Tyvärr går det inte att flytta lillebror när han väl sover, då vaknar han.
Och det är klart att vi ska testa att ge henne chansen att förstå situationen och vara lite tyst. Bra där.

Susanna sa...

Hur stort är sovrummet? Har ni möjlighet att sätta upp en rumsavdelare/vägg? Isf kan det ju dämpa de värsta ljuden kanske.

Vi funderar på att tjonga in lillen hos storebror vi också. Men hos oss är storebror 7 år så här står vi inför andra problem.

cruella sa...

Jag nattade tre ungar (en bebis i Helges ålder, en 2,5-åring och en 5-åring) genom att sitta/ligga vid fotänden av det stora barnets vanliga säng (1,20 bred) och läsa saga medan jag ammade den lilla. Sedan stannade jag i rummet tills alla sov. Det där med att de skulle somna själva i eget rum sket vi helt i. Det har inte lett till några katastrofer, tids nog är de mogna och då är det ingen grej.